TARINAMME

TARINAMME

Muutimme tilalle 2009 huhtikuussa Kallen vanhempien jäädessä eläkkeelle. Kalle on tilanjatkaja neljännessä polvessa, mutta tilan historia vie vielä kauemmas, ainakin 1600-luvulle asti. Täällä asuessamme perhe on kasvanut kolmella ihanalla tytöllä ja elämä muuttunut perhekeskeiseksi ja luonnonläheiseksi. Puhtaan luonnon ja ruuan sekä toimivien ekosysteemien arvostus on osa joka päiväistä elämäämme.

Alaspään maatilalla oli edellisten sukupolvien aikana viljelty sokerijuurikasta ja viljoja. Etenkin sokerijuurikkaan viljelyssä käytetään runsaasti lannoitteita ja erilaisia torjunta-aineita, ja myös maaperä joutuu koetukselle. Aluksi jatkoimme samalla linjalla, mutta pikkuhiljaa ajatukset alkoivat kääntyä luonnonmukaisemman viljelyn kannalle. Samalla ruuan ja ympäristön puhtaus ja myrkyttömyys nousivat tärkeiksi arvoiksi. Vuonna 2017 ensimmäiset tilan lohkoista siirrettiin luomuvalvonnan piiriin (FI EKO-102) ja seuraavana vuonna muutkin lohkot siirtyivät luonnonmukaiseen viljelyyn. Samalla myös metsät ja kaikki maa-alueemme luomusertifioitiin. Kesällä 2018 pääsimmekin jo poimimaan tilan ensimmäiset luomumansikat!

Huoli maapallon heikkenevästä tilasta ja ilmastonmuutoksesta on vaikuttanut vahvasti viljelytapoihimme, ja nyt käytössä ovatkin hiiltä sitovat ja maaperän tilaa parantavat menetelmät. Pyrimme myös jatkuvasti kouluttamaan itseämme lisää, erityisesti Kalle seuraa useita eri hankkeita ja luentoja ja on mukana myös esimerkiksi Carbon Action -hiilipilotin koulutuksissa ja toiminnassa. Krista valmistui luonnonvaratuottajaksi 2019, ja erilaisten luonnonkasvien hyödyntäminen onkin osa toimintaamme. Samalla voimme lisätä tietämystä luonnonmonimuotoisuuden merkityksestä ja tuoda luonnon osaksi ihmisten arkea.

Toimeentulon takaaminen on toki tärkeä ja merkittävä asia Alaspään maatilan toiminnassa mutta hyvin tärkeänä ajatuksena mukana kulkee koko ajan ympäristötietoisuus. Kaikella toiminnallamme pyrimme vähentämään negatiivisia vaikutuksia ilmastoon ja luonnontilaan. Maa- ja metsätaloudella voidaan tehdä paljon hyvää ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja ympäristöntilan parantamiseksi. Toivomme, että toimintatapamme innostavat muitakin tiloja toimimaan kestävämmin ja ympäristöä huomioiden. Vaikka emme yksin kykene pelastamaan maailmaa toimillamme, voimme kuitenkin tehdä oman osamme ja vaikuttaa etenkin lähiympäristöömme.
Haluamme, että meidän lapsillammekin on mahdollisuus nauttia luonnon antimista ja sen ihmeistä, vielä vanhoinakin.
Kuva: Mikko Pääkkönen

Yhteystiedot

OSOITE
Saarenjärventie 536, 25500 Perniö

PUHELINNUMERO
0405152696/Kalle ja 0407695847/Krista

SÄHKÖPOSTI
alaspaanmaatila@gmail.com

Ota yhteyttä